10 Afslanktips voor je huisdier

Geschreven door Angie, dierenartsassistente

Heel wat huisdieren kampen met overgewicht. Studies wijzen uit dat meer dan 50% van de honden en katten te dik is.

Dit betekent een ernstig risico voor de gezondheid van je huisdier.

Dieren met overgewicht hebben een sterk verhoogd risico op allerlei klachten, zoals gewrichts- en mobiliteitsproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes en hebben over het algemeen een lagere levensverwachting.

Wij geven je graag wat tips mee om je hond of kat in topconditie te krijgen.

Tip 1

Weeg de voeding van je huisdier steeds correct af. Veel baasjes voederen continu zonder rekening te houden met de dagelijkse behoefte van de hond of kat. Hierdoor wordt vaak ‘overvoed’ met overgewicht als gevolg.

Op de zak voeding staat steeds vermeld wat de ideale dag hoeveelheid is voor jouw huisdier.

Tip 2

Kies voor een gezond tussendoortje.

Heel wat huisdieren krijgen lekkers afkomstig van de tafel. Maar deze voeding bevat vaak heel wat vetten, suikers en calorieën.

Kies daarom voor een gezond én lekker alternatief. Er bestaan al heel wat caloriearme snacks die ongetwijfeld bij je huisdier in de smaak zullen vallen, zoals de de Hill’s Healthy Weight Treats, de Royal Canin Educ Snoepjes, de Specific Healthy Treats, de Trovet Low Calorie Snack voor de hond. Voor de kat kan je bijvoorbeeld opteren voor de lekkere kippenschijfjes van de Beeztees Love Bites.

Tip 3

Verdeel de maaltijd van je huisdier over verschillende kleine porties per dag.

Zo heeft je hond of kat het gevoel dat hij geregeld voeding krijgt en zal zijn hongergevoel afnemen. Het verdelen van de maaltijd vermindert ook het risico op schrokken.

Tip 4

Je huisdier laten afslanken is een engagement voor het hele gezin. Zorg dat iedereen actief deelneemt aan het dieet en niet tussendoor de hond of kat extra bijvoedert.

Tip 5

Zorg dat je huisdier de voeding rustig opeet en niet schrokt. Te snel eten is nefast voor de spijsvertering. Bovendien zal je huisdier minder last hebben van een hongergevoel wanneer hij de voeding rustig opeet en kauwt.

Hiervoor kan je gebruik maken van een antischrokkom, zoals de Dog Maze, Dog Maze Mini of Northmate Green Slow Feeder.

Tip 6

Laat je huisdier extra bewegen. Dit kan je op verschillende manieren doen.

Zo kan je dagelijks een grote wandeling maken met je huisdier om extra calorieën af te werken. Je kan je huisdier ook stimuleren om te bewegen dankzij speeltjes. Kies hierbij bij voorkeur voor interactieve speeltjes die je huisdier motiveren om te spelen. De speeltjes van Outward Hound zijn hiervoor ideaal.

Maak eventueel ook gebruik van een voederbal of speeltje waar je de voeding van je huisdier in moet doen, zoals de Kong Wobbler, Buster Foodcube of de Petstages Challenge Ball. Zo stimuleer je hem ongetwijfeld om voldoende te bewegen!

Wil je weten hoeveel je huisdier beweegt per dag of wat het calorieverbruik is? Dan is de Fitpet het ideale toestel. Dit handige metertje registreert de beweging van je huisdier, evenals het calorieverbruik. Zo kan je het gewichtstraject van je huisdier optimaal opvolgen!

Tip 7

Negeer het bedelgedrag van je huisdier terwijl je kookt of aan het eten bent.
Plaats je huisdier desnoods in een andere ruimte. Zo komt geen van jullie in de verleiding om extra te eten. Of geef je huisdier zijn maaltijd terwijl je zelf eet, zo zijn jullie beiden tevreden.

Tip 8

Kies voor een gezonde en caloriearme voeding.
Huisdieren die moeten afslanken hebben nood aan een aangepaste voeding.

Deze voeding verschaft de nodige voedingsstoffen, zodat je zeker bent dat je huisdier alles binnenkrijgt waar hij nood aan geeft. Bovendien vermindert de de voeding het hongergevoel, waardoor het dieet gemakkelijk kan volgehouden worden.

Ontdek op onze shop het assortiment vermageringsdiëten voor de hond en voor de kat.

Tip 9

Merk je dat je huisdier nog honger heeft? Dan kan je eventueel wat soep of groenten onder de voeding mengen. Zo verhoog je de massa die je hond of kat mag opeten en verminder je het hongergevoel.

Kies hierbij steeds voor een magere soep (zonder toegevoegde bouillon/vet/zout) en gestoomde of gekookte groenten. Kies bij voorkeur voor caloriearme groenten, zoals sla, komkommer, courgette, bloemkool…

Tip 10

Weeg je huisdier op regelmatige tijdstippen.
Regelmatige gewichtscontrole helpt je niet enkel de evolutie van het gewicht op te volgen, maar laat je ook toe tijdig bij te sturen waar nodig.

En hou vooral vol!