Diabetes bij huisdieren

Geschreven door Angie, dierenartsassistente

 

Wist je dat honden en katten net als mensen diabetes kunnen krijgen? Ongeveer 1 op 100 dieren ontwikkeld de aandoening tijdens zijn leven.

 

Wat is diabetes?

Diabetes is een aandoening waarbij de beschikbare glucose in het lichaam niet wordt opgenomen.

Tijdens de maaltijd wordt voedsel afgebroken tot bepaalde bouwstenen die noodzakelijk zijn voor een goede werking van het lichaam. Zo worden koolhydraten onder meer afgebroken tot glucose dat via de darmen in het bloed wordt opgenomen.

Glucose is onmisbaar als brandstof voor de cellen in het lichaam.

De glucose wordt opgenomen door de lichaamscellen dankzij het hormoon insuline dat aangemaakt wordt door de pancreas. De insuline zorgt niet enkel voor de opname van glucose via de cellen, maar regelt ook de optimale aanwezigheid van glucose in het bloed.

Bij een tekort aan insuline zal er teveel glucose in het lichaam aanwezig zijn en spreekt men van diabetes of suikerziekte.

De aanwezigheid van glucose in het bloed is in dergelijk geval verhoogd, terwijl de lichaamscellen een tekort hebben aan glucose als brandstof en bouwsteen.

De oorzaak van diabetes is zeer divers.

Bij de hond kan een afbraak van de cellen in de pancreas die zorgen voor de afgifte van insuline aan de basis liggen van de ziekte, maar ook bepaalde aandoeningen (vb. ziekte van Cushing) kunnen diabetes veroorzaken.

Bovendien kan bij niet gesteriliseerde teven het hormoon progesteron de werking van insuline tegengaan en leiden tot diabetes. Hetzelfde probleem doet zich voor bij dieren die de prikpil krijgen.

Bij de kat liggen vooral een gebrek aan beweging en overgewicht aan de basis van de ziekte. Ook problemen ter hoogte van de hypofyse, de bijnieren of de pil kunnen de werking van insuline tegengaan en leiden tot diabetes.

 

Symptomen

De aandoening uit zich op verschillende manieren. Onderstaande symptomen zijn evenwel een goede indicator van de ziekte:

– veel drinken
– veel plassen
– verhoogde eetlust (in het begin)
– vermageren
– misselijkheid en braken (in een later stadium)
– meer slapen, minder actief zijn

Suikerziekte dient te worden vastgesteld door de dierenarts via bloed- en/of urineanalyses.

 

Risicofactoren voor het ontwikkelen van de ziekte

Verschillende factoren kunnen het ontstaan van suikerziekte in de hand werken.

 

Risicofactoren hond:

– leeftijd: verhoogd risico bij oudere honden of honden van middelbare leeftijd
– niet-gesteriliseerde teven
– genetisch
– overgewicht (obesitas)
– verhoogd risico bij bepaalde rassen: Cocker Spaniël, Teckel, Doberman Pinscher, Duitse Herder, Golden Retriever, Labrador Retriever, Pomeriaan, Terriër, Toy Poedel

Risicofactoren kat:

– leeftijd: verhoogd risico bij oudere oudere katten
– gecastreerde katers
– genetisch
– aandoeningen die insuline resistentie induceren zoals chronische pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) of hyperthyroïdie (overproductie van schildklierhormonen)
– overgewicht (obesitas)
– fysische inactiviteit
– binnenhuiskat

Behandeling

Diabetes wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline.
Daarom moet ter behandeling op regelmatige tijdstippen insuline onderhuids geïnjecteerd worden.

Bovendien dient overgeschakeld te worden naar een aangepaste voeding dat geschikt is voor diabetes patiënten.

In onze shop vind je een ruim assortiment voeding voor honden met diabetes of katten met diabetes.

Deze voedingssoorten zijn arm aan koolhydraten en rijk aan eiwitten en helpen zo de ziekte onder controle te houden.

Het niet behandelen van suikerziekte leidt tot heel wat complicaties, zoals blindheid, verhoogd risico op infecties en in sommige gevallen tot sterfte.

 

Verder is een regelmatige controle van de bloedwaarden bij de dierenarts belangrijk om na te gaan of de diabetes onder controle is.

Als baasje kan het handig zijn om over een glucosemeter te beschikken om op geregelde tijdstippen de bloedsuikerspiegel van uw huisdier te meten.