Artrose bij hond en kat

Geschreven door Emmanuelle, dierenartsassistente en gedragstherapeute
artrose bij hond en kat

Artrose is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond en de kat. Maar liefst 40% van alle honden krijgt ooit te maken met gewrichtspijn als gevolg van artrose. Meestal worden de eerste symptomen opgemerkt bij honden tussen de 8 en 13 jaar.
Bij katten ligt het percentage zelfs nog hoger. Nagenoeg alle seniorkatten (> 90% van alle katten boven de 12 jaar!) vertonen radiografische tekenen van artrose.

Wat is Artrose?

Artrose is een aandoening waarbij er slijtage optreedt ter hoogte van het kraakbeen van de gewrichten. Het gewrichtskraakbeen dat over het bot ligt wordt geleidelijk dunner, waardoor het bot steeds minder goed beschermd wordt. Als reactie hierop ontstaan er botwoekeringen ter hoogte van de uiteinden van het gewricht, waardoor de mobiliteit van het dier sterk achteruit gaat. Door deze botwoekeringen en de ontsteking van het gewrichtskapsel zal uw huisdier pijn ervaren en steeds minder willen bewegen. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten.

Hoe ontstaat het?

Artrose komt meestal tot uiting op oudere leeftijd, maar ouderdom op zich is geen oorzaak van artrose. Wel verergeren de klachten steeds naarmate het dier ouder wordt.
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van artrose. Zo kunnen genetica, overgewicht, mechanische overbelasting artrose in de hand werken.
Onderliggende oorzaken die artrose kunnen vooroorzaken zijn een breuk, luxaties en andere gewrichtsletsels.

Hoe merk ik dat mijn hond of kat artrose heeft?

Niet bij alle dieren zullen de signalen even duidelijk zijn. Ze ontstaan namelijk geleidelijk en worden door veel huisdierbaasjes ten onrechte gezien als ‘normale’ ouderdomsklachten, waar toch niks aan te doen is. Katten zijn bijvoorbeeld meesters in het verbergen van pijnsignalen, waardoor gewrichtsproblemen vaak onopgemerkt zijn. Wees daarom extra oplettend voor de subtiele gedragswijzigingen die uw kat vertoont.

Volgende signalen kunnen er op wijzen dat uw huisdier last heeft van artrose:

Honden

Katten

·        Minder actief/vaker in mand liggen

·        Minder actief

·        Stijfheid

·        Zich afzonderen

·        Moeilijker opstaan en gaan liggen

·        Manken

·        Manken

·        Zich minder goed wassen

·        Trappen vermijden

·        Trappen vermijden

·        Moeilijker in of uit de auto springen

·        Onzindelijkheid

·        Achterblijven of stoppen tijdens het wandelen

·        Vermijden om te springen/via een opstapje klimmen of afdalen

·        Manken (vaak na rustperiode)

·        Niet meer opgepakt willen worden

·        Pijnreactie bij aanraken

 

·        Verandering gedrag/agressiviteit

 

Hoe kunt u uw huisdier met artrose ondersteunen?

Heeft uw hond of kat één van de bovenstaande symptomen, dan is het aan te raden langs te gaan bij uw dierenarts. Die zal aan de hand van de symptomen en eventuele onderzoeken de diagnose van artrose kunnen stellen.
Artrose kan tot op heden jammer genoeg niet worden genezen. Wel kan getracht worden de pijn die ermee gepaard gaat te verlichten en het slijtageproces van de gewrichten te vertragen.
In sommige gevallen zal de dierenarts een ontstekingsremmer voorschrijven. Deze zullen de ontstekingsreactie in het gewricht en de bijhorende pijn bestrijden.
Door middel van een aantal aanpassingen in levensstijl en voeding, en met behulp van eventuele supplementen, medicatie en/of fysiotherapie en lasertherapie kan u voor uw huisdier het verschil maken:

1.     Optimaliseren van het lichaamsgewicht

Aangezien overgewicht zorgt voor extra belasting van de gewrichten, is het noodzakelijk dat te zware dieren in eerste instantie gewicht verliezen. Kies hiervoor een kwalitatief dieet dat lager is in calorieën, maar toch een verzadigd gevoel geeft. Sanimed Weight Reduction is een dieetvoeder met een laag vetgehalte dat de verbranding stimuleert en zo zorgt voor een gezond gewichtsverlies.

2.     Regelmatig blijven bewegen

Uw huisdier beweging ontzeggen is geen oplossing in het geval van artrose. Integendeel, bij te weinig beweging zullen de spieren verslappen en neemt de druk op de gewrichten toe. Het is dus belangrijk dat het dier regelmatig en gedoseerd beweegt. Dit wil zeggen meerdere kleine wandelingen per dag. Het is aangeraden om de hond tijdens deze wandelingen aan de lijn te houden om bruuske bewegingen (snelle wendingen, plots stoppen of vertrekken, springen) te vermijden. Ook traplopen en in/uit de auto springen wordt best vermeden.

3.     Voeding

Hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren in de voeding, met name de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), hebben een bewezen gunstig effect op de gewrichten, omdat ze ontstekingsreacties tegengaan. Ook antioxidanten gaan dankzij hun anti-inflammatoir effect de afbraak van het kraakbeen afremmen. Daarnaast worden moleculen als glucosamine en chondroïtine, de eigenlijke bouwstenen van het kraakbeen, aan gewrichtsondersteunende diëten toegevoegd.
Ontdek ons volledig assortiment gewrichtsdiëten voor de hond en de kat.

4.     Supplementen

Een supplement kan een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling van artrose. Deze ondersteunen namelijk de gewrichten, waardoor de bewegelijkheid verbetert en de pijn afneemt. Ze hebben ook een preventieve werking en zijn dus ideaal om het verder voortschrijden van de ziekte te vertragen. Deze supplementen bevatten net zoals de voeding ook vaak als glucosamine, chondroïtine en omega-3 vetzuren, die de gewrichten ondersteunen. De Boswellia serrata die bij veel supplementen aanwezig is, heeft van nature een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevatten bepaalde supplement ook collageen Type 2. Dit is een essentieel bestanddeel van het gewrichtskraakbeen. Het helpt om de flexibiliteit en veerkracht van de gewrichten te behouden, waardoor pijn en stijfheid verminderen.
Voorbeelden van gewrichtsondersteunende supplementen zijn Flexadin Advanced, Movoflex, Hyaloral, Nutricare Feline and Canine Joint Support en Dokaflex Advanced.

5.     Nuttige hulpmiddelen

Met behulp van kleine aanpassingen kan u de levenskwaliteit van uw hond aanzienlijk verbeteren. Bepaalde hulpmiddelen kunnen zorgen ervoor dat de gewrichten minder worden belast, zodat de hond of kat minder pijn ervaart.

Loopplank

Een loopplank zorgt ervoor dat uw huisdier eenvoudig omhoog en omlaag kan klimmen (bv. in de auto) zonder de gewrichten te belasten. Hierdoor worden de gewrichten gespaard en moet hoeft u uw huisdier niet zelf te dragen. De Loopplank Petsafe Ultralite Bi-Fold is hier een voorbeeld van. Hij is plooibaar en niet zwaar waardoor hij makkelijk in gebruik is.

Hondentrap

Heeft u een kleinere hond of kat die graag bij u in de zetel springt? Dan is de Trap Petsafe Pupstep Plus de ideale oplossing. De PupStep+ hondentrap helpt uw huisdier om zijn of haar favoriete plaatsjes te bereiken zonder de gewrichten zwaar te belasten. Dit licht trapje weegt maar 2 kg en tot wel 55 kg dragen.

Drink- en voederkom op hoogte

Dit hulpmiddel is vooral erg nuttig bij grotere honden. Hierdoor hoeft de hond zich niet meer voorover te buigen, maar kan hij vanop een normale hoogte eten. Dit bevordert de spijsvertering en is aangewezen voor dieren met gewrichtsproblemen en nekklachten. De Twin Feeder van Duvo is instelbaar naargelang de grootte van uw hond.

Orthopedische kussens

Een orthopedisch kussen biedt extra steun en helpt zo de gewrichten in betere conditie te houden. Deze kussens bevatten namelijk Memory foam, waardoor het gewicht beter verdeeld wordt, en de gewrichten ontlast worden. Een goede en comfortabele slaap is namelijk niet enkel voor de mens, maar ook voor uw huisdier belangrijk. Scruffs Memory Foam Hondenkussen werkt als het ware een tempur matras voor de hond en biedt uw hond optimaal ligcomfort.

Leg tapijten op gladde vloeren

Voorkom dat uw hond of kat kan uitglijden op een gladde vloer, dit kan namelijk erg pijnlijk zijn voor de gewrichten. Door tapijten te leggen in huis zorgt u dat uw hond zich op een veilige manier kan verplaatsen.

Handy Canis

Het Handy Canis harnas werd ontworpen voor dieren met beperkte tot ernstige bewegingsbeperkingen. De Handy Canis is een harnas met draagbanden zodat de voor- of achterhand van de hond (deels) kan worden gedragen.