Hoe help je jouw huisdier de feestdagen door?

Geschreven door Angie, dierenartsassistente
stress en angst bij huisdieren tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn voor vele baasjes de leukste periode van het jaar. Maar is dit voor onze huisdieren ook altijd het geval?

Tijdens de eindejaarsfeesten verandert de routine in huis, hetgeen stress met zich mee kan brengen. Bovendien wordt het huis volop gedecoreerd en wordt er van allerlei lekkers gesmuld. Dit kan voor onze huisdieren soms gevaren met zich meebrengen: van chocolade tot vuurwerk en kerstster, wij overlopen alle mogelijke risico’s en stressfactoren tijdens het eindejaar.

Giftige planten

Vanaf begin december worden de kerstbomen massaal uitgestald. Leuk, maar niet altijd zonder risico.

Let er bij het plaatsen van een ‘echte’ kerstboom op dat je huisdier niet uit het water drinkt waar de boom in staat. Dit kan namelijk leiden tot spijsverteringsklachten, zoals braken en diarree.

Ook dennennaalden kunnen voor ongemak zorgen wanneer je huisdier ze opeet. Ze kunnen namelijk de maag- en darmwand beschadigen.

Ten slotte hou je ook best je hond of kat uit de buurt van de kerstster, maretak en hulst.

Opgelet met decoratie

Niet enkel de planten, maar ook de decoratie kan gevaarlijk zijn. Zo kunnen glazen ballen breken en zorgen voor wonden en zijn ophanghaakjes vaak een favoriet om op te eten, met alle gevolgen van dien.

Ook linten en slingers kunnen een gevaar zijn en zorgen voor obstructies ter hoogte van de darmen wanneer je huisdier dit opeet.

Zorg er ten slotte voor dat de elektrische draden van de verlichting hoog genoeg hangen zodat je huisdier er niet in bijt en let op met kaarsen die omgestoten kunnen worden.

Vuurwerk en extra bezoek

Zowel vuurwerk als eindejaarsfeestjes kunnen heel wat stress en angst met zich meebrengen voor jouw huisdier.

Veel huisdieren houden van routine en dit geldt zeker voor onze katten. Wanneer de routine plots doorbroken wordt en er veel bezoek in huis komt, kan dit voor veel huisdieren als stresserend ervaren worden.

Ook vuurwerk is een grote bron van angst. De knallen en flitsen schrikken heel wat honden en katten op.

Hou rekening met volgende tips om je huisdier hier in te begeleiden:

  • Zorg voor een plekje waar je huisdier zich veilig voelt (vb. een bench voor de hond of een krabpaal voor de kat).
  • Bied je huisdier de mogelijkheid om zich af te zonderen indien hij dat wenst en zorg ook altijd voor een ‘ontsnappingsroute’. Sluit je huisdier zeker niet op.
  • Laat ramen en gordijnen toe zodat vuurwerk niet zichtbaar en minder hoorbaar is.
  • Zet de radio of televisie aan zodat de luide knallen van het vuurwerk minder opvallen.
  • Zorg voor afleiding door het aanbieden van een lekkere snack of leuk speeltje.
  • Gebruik reeds een aantal weken tot maanden op voorhand een rustgevend supplement, zodat je huisdier minder angst ervaart tijdens een stressvol moment.

 

Opgelet met tussendoortjes

De eindejaarsperiode is het moment bij uitstek om lekker te eten en veel baasjes laten hun huisdieren dan ook graag meegenieten.

Maar wist je dat sommige voedingswaren voor ongemak kunnen zorgen en bepaalde soorten zelfs toxisch zijn?

Zo mag je nooit chocolade geven aan je hond of kat. Chocolade bevat namelijk de stof theobromine die toxisch is voor huisdieren. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine. Heeft je huisdier chocolade opgenomen? Contacteer dan je dierenarts. Ook andere voedingsstoffen, zoals rozijnen, druiven, kunstmatige zoetstoffen, uien en look zijn gevaarlijk voor je viervoeter.

Daarnaast krijgen heel wat dierenartsen tijdens de eindejaarsperiode huisdieren over de vloer met maag- en/of darmklachten. De hond of kat wordt tijdens de feesten vaak extra verwend met iets lekkers van tafel dat te vet, suikerig en moeilijk verteerbaar is.

Let daarom steeds op wat je jouw huisdier voorschotelt en kies bij voorkeur voor een gezond tussendoortje of snack die specifiek voor huisdieren werd ontwikkeld.

Wees voorbereid

Ben je als baasje graag voorbereid? Dan vul je de honden- en kattenapotheek best aan tijdens de feestdagen.

Zo heb je snel iets bij de hand wanneer je huisdier zich niet goed voelt en hoef je niet in spoed langs te gaan bij de dierenarts.

Wat voorzie je best?

Een supplement tegen angst of stress

Je start best een aantal weken op voorhand met het toedienen van deze producten, zodat je een maximaal effect bereikt. Voor de kat is de feliway vaak handig. Je kan dit toestelletje op basis van feromonen gemakkelijk in het stopcontact plaatsen en zo je kat stressvrij houden.

Voor de hond zijn tabletjes, zoals telizen of anxivet vaak gemakkelijker.

Een product ter ondersteuning van de spijsvertering

Spijsverteringsklachten zijn een van de meest voorkomende problemen tijdens het eindejaar. Diarree is een acuut en vervelend probleem en als baasje heb je dan ook graag snel iets bij de hand.

Hiervoor kan je kiezen voor een handige gel in tube, zoals de enterogelan, tabletjes, zoals de ultradiar of dia tab of een poeder, zoals de montmorillonite.

Ook een pre- en probioticum, zoals procanicare of fortiflora, helpen een verstoorde spijsvertering opnieuw herstellen.

Gezond snoepje

Wil je je huisdier toch verwennen tijdens de feesten? Kies dan voor een gezonde huisdierensnack. In ons ruime assortiment vind je ongetwijfeld een snoepje waarmee je jouw huisdier kan plezieren. Speciaal voor de feestdagen hebben wij bovendien heel wat leuke kerstsnacks!