Jeuk en allergie bij hond en kat

Geschreven door Angie, dierenartsassistente

Heel wat dieren kampen met jeuk en allergie gerelateerde problemen. Huidproblemen zijn dan ook een van de belangrijkste redenen van een dierenartsenbezoek.

Hoe herken je de symptomen?

  • Veelvuldig likken aan de pootjes
  • Bruinverkleuring ter hoogte van de pootjes
  • Overmatig haarverlies
  • Frequent krabben
  • Terugkerende oorproblemen
  • Frequent flapperen met de oren
  • Roodheid van de huid (onder meer ter hoogte van de oren, lies en pootjes)

 

Vertoont je huisdier een of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan kampt hij mogelijk met een jeuk of allergieklacht.

De redenen voor jeuk kunnen evenwel zeer divers zijn.

Eerst en vooral is het belangrijk na te gaan of je huisdier niet kampt met parasieten, zoals vlooien die jeuk kunnen veroorzaken.

In het merendeel van de gevallen zijn de allergieklachten evenwel het gevolg van een omgevingsallergie (ook wel atopie genoemd) of voedingsallergie.

Omgevingsallergieën zijn de meest frequente vorm en vertegenwoordigen ongeveer 80% van de gevallen. In 20% van de gevallen spreekt men over een pure voedingsallergie. In sommige gevallen kampen dieren zowel met een omgevingsallergie als met een voedingsallergie.

Bij een atopie kan je huisdier reageren op heel wat allergenen, waaronder pollen, huisstofmijt, menselijke schilfers… Hierdoor kan de allergieklacht heel het jaar aanwezig zijn of in sommige gevallen slechts seizoenaal. Wil je als baasje graag weten waarop je huisdier reageert? Dan kan je een bloedname laten uitvoeren bij de dierenarts en de meest frequente allergenen laten onderzoeken.

Een omgevingsallergie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. De behandeling bestaat meestal uit een aangepaste medicatie in combinatie met specifieke shampoos, zoals Allermyl die de allergenen uit de vacht verwijderen. Ook bepaalde supplementen helpen de huid ondersteunen en zo jeukklachten te onderdrukken, bijvoorbeeld Redonyl. Ten slotte zal ook voeding bij een atopie een belangrijke rol spelen. De voeding heeft als bedoeling de huidbarrière maximaal te ondersteunen om zo jeukklachten te verminderen.

Bij een voedingsallergie daarentegen reageert de hond of kat gevoelig op de voeding. Meestal wordt gereageerd op de eiwitbron, maar in sommige gevallen ook op de koolhydratenbron. Bij patiënten met een voedingsallergie is het daarom belangrijk op zoek te gaan naar een voeding waarop je huisdier niet reageert.

Hierbij bestaat de keuze tussen een ‘single proteïn’ voeding (zijnde een voeding bestaande uit slechts 1 eiwitbron) of een gehydrolyseerde voeding. Bij een single protein variant is het belangrijk te kiezen voor een eiwitbron die niet vaak gebruikt wordt in dierenvoeding (vb. paard, eend, konijn), waardoor de kans op allergische reacties verkleint.

De gehydrolyseerde variant heeft op zijn beurt een bewerking ondergaan, waardoor de kans op allergische reacties sterk wordt verkleind. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gehydrolyseerde voeding vaak betrouwbaarder is in geval van een voedingsallergie.

Bij een voedselovergevoeligheid is het zeer belangrijk het dieet strikt op te volgen en enkel de aangepaste voeding toe te dienen en niets anders gedurende 6 tot 8 weken. Hier spreekt men van een eliminatiedieet.

Reageert je hond of kat goed op de nieuwe voeding? Dan kan je deze aanhouden. Blijven de allergieklachten aanwezig? Dan verander je best van type voeding.

Allergieklachten zijn zeer vervelend voor je huisdier. Bovendien kan een allergie nooit ‘genezen’ worden. Het probleem kan enkel behandeld worden aan de hand van aangepaste medicatie, supplementen en/of voeding.

Patiënten met een allergieklacht kampen bovendien vaak met bijkomende infecties als gevolg van een verminderde huidbarrière, waardoor de problemen soms lang aanhouden.

Laat je daarom bij de behandeling van jeukklachten steeds bijstaan door een dierenarts met ervaring in dermatologie.

Wist je dat onze dierenarts Yves zich specialiseert in de dermatologie aan de European School for Advanced Veterinary Studies aan de Universiteit van Luxemburg?

Voor al je dermatologische problemen bij hond of kat kan je dan ook steeds bij hem terecht.