Oorontsteking bij hond en kat

Geschreven door Angie, dierenartsassistente

In onze praktijk krijgen we routinematig huisdieren over de vloer die kampen met oorklachten.

Oorontstekingen zijn een frequent probleem en kunnen zeer vervelend en pijnlijk zijn.

Hoe herken je een oorontsteking?

Onderstaande verschijnselen kunnen een indicatie zijn van een oorontsteking:

– schudden met de kop

– krabben aan de oren

– pijnreactie bij het aanraken van de oren

– de kop schuin houden

– rode en/of vuile oren

– vieze geur ter hoogte van de oren

– slecht horen

Deze symptomen kunnen in mindere of meerdere mate optreden en hoeven niet altijd samen te gaan. Afhankelijk van de ernst van de oorontsteking kunnen meerdere klachten optreden.

Bij langdurige klachten kunnen er na verloop van tijd bijkomende problemen optreden, zoals een oorhematoom (ook wel bloedoor genaamd).

Een oorhematoom ontstaat door het continue flapperen en schudden van de oren en kop, waardoor bloedvaatjes in het oor springen en het oor zich opvult met bloed. Hierdoor ontstaat een dik, gezwollen oor. Een oorhematoom is vervelend en dient vaak operatief te worden aangepakt.

Oorontstekingen kunnen in sommige gevallen ook leiden tot een middenoorontsteking. Hierbij kan het evenwichtsorgaan worden aangetast. Een middenoorontsteking is een pak ernstiger en kan leiden tot evenwichtsproblemen en is uitermate pijnlijk.

Een tijdige behandeling van oorklachten is daarom aangewezen.

Hoe behandelen?

In eerste instantie dient het oor grondig gereinigd te worden.

Gebruik hiervoor een oorreiniger die je in beide oren aanbrengt. Je kan hierbij kiezen tussen een vloeibare reiniger, zoals Aurinet of Vetoquinol Ear Care, een reiniger in een handige monodosis verpakking, zoals Otoclean of Dermoscent Pyo Clean Oto of zelfs een olie, zoals Auriphyt.

In onze shop vind je een uitgebreid assortiment oorverzorgingsproducten voor de hond en kat.

Laat het product eventjes inwerken en reinig daarna de oren met een doekje.

Pas daarna kan je aan de slag met de oormedicatie. Volg hierbij duidelijk de instructies van de dierenarts en behandel vooral lang genoeg.

Wanneer je onvoldoende behandelt, bestaat namelijk het risico dat het probleem terugkeert.

Bovendien dient ook met andere factoren rekening te worden gehouden. Zo gaan allergieklachten en oorproblemen vaak hand in hand. Hierbij dient eerst de onderliggende allergieklacht te worden aangepakt, voordat de oorproblemen verbeteren.

Bij een voedingsallergie, dient geopteerd te worden voor een allergiedieet, zoals Hill’s Z/D hond en Hill’s Z/D kat of Calibra Hypoallergenic Skin/Coat hond.

Bij atopische allergie of omgevingsreacties kan u opteren voor een aangepast dieetvoer voor de hond, zoals Eukanuba Dermatosis of Sanimed Skin Sensitive. Voor de kat kan u kiezen voor een voeder, zoals Sanimed Skin Sensitive kat of Virbac HPM Dermatology Support.

Preventief werken

Sommige dieren zijn gevoeliger voor een oorontsteking dan andere. Bij deze dieren is het daarom zeer belangrijk de klachten te voorkomen.

Controleer daarom geregeld de oren van uw huisdier op een van bovenvermelde verschijnselen. Reinig ook wekelijk of tweewekelijks de oren met een milde oorreiniger.

Reinig ook steeds de oren van uw huisdier grondig na het zwemmen of wassen. Vochtige oren zijn namelijk een ideaal milieu om ontstekingen te ontwikkelen.

Opgelet: niet enkel ooronstekingen kunnen oorklachten met zich meebrengen. Ook andere factoren zoals oormijt, gisten of allergieklachten kunnen soortgelijke problemen veroorzaken. Contacteer bij twijfel steeds uw dierenarts.