Baarmoederontsteking bij hond en kat

Geschreven door Yves, vakdierenarts
Hoe ontstaat een baarmoederontsteking?

Een ontsteking van de baarmoeder is een veel voorkomend probleem bij hoofdzakelijk oudere teven en kattinnen.

Als gevolg van de leeftijd en herhaalde cycli van progesteronvrijstelling is de baarmoederwand gevoeliger voor een infectie. Bovendien kunnen sluitingsdefecten aan de baarmoedermond er voor zorgen dat kiemen ook na de oestrus (loops- of krolsheid) de baarmoeder binnentreden.

Naast leeftijd is ook dracht belangrijk. Moederdieren die al een of meerdere malen hebben bevallen hebben (micro)schade aan de uterus opgelopen. Daarvoor zijn ze gevoeliger, wat niet wil zeggen dat het niet laten drachtig worden van dieren een absolute zekerheid geeft dat een pyometra niet kan optreden!

Een laatste belangrijke risicofactor is de prikpil of orale contraceptie. Pilletjes om een ongewenste dek te vermijden worden vooral aan de kat gegeven, de injectie vorm vooral bij de hond. Ook hier worden er progestagenen gegeven die de groei van de uterus en de uterusklieren bevorderen. Een continue blootstelling geeft aanleiding tot een actieve groei van de baarmoeder en kan zo een ontsteking of tumorale ontaarding teweeg brengen op lange termijn.

Hoe herken je een baarmoederontsteking?

De typische symptomen zijn een vaginale uitvloei die kan variëren van witte tot rood-bruine vloeistof. Wanneer deze bacterieel is besmet zal er vaak een vieze geur ontstaan. Deze uitvloei is niet altijd te zien. Dit is het geval wanneer de baarmoedermond sluit en zo de uitvloei of etter gevangen zit in de uterus. Hier spreekt men van een gesloten pyometra.

Daarbovenop kunnen symptomen zoals vermageren, langdurig braken, veel drinken en plassen, en ten slotte koorts optreden.

De risico’s

Het gevaar bij een baarmoederontsteking, zeker wanneer deze lang (= 1-2 maand) aanhoudt, is het destructief effect op het lichaam.

Alle reserves worden opgebruikt om het immuunstelsel te voeden om de infectie onder controle te houden. Hierdoor vermageren de dieren. Daarnaast worden er af en toe bacteriën in de bloedsomloop vrijgesteld vanuit de baarmoeder waardoor deze een nierinfectie of insufficiëntie kunnen veroorzaken. Dit is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij of na operatie van een baarmoederontsteking. De nierfunctie dient bij dieren met algemene symptomen zoals koorts en braken opgevolgd te worden.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering van de baarmoeder.

Bij dieren die wegens redenen geen operatie kunnen ondergaan kan een medicamenteuze therapie overwogen worden. De prognose hierbij is echter beduidend minder gunstig.

Wanneer u uw dier preventief steriliseert voorkomt u talrijke problemen zoals een pyometra, een ongewenste dracht, seksueel gebonden gedrag en de halfjaarlijkse periodes van loopsheid bij de hond.

Preventief steriliseren is dus de boodschap!