Pré- et probiotiques chez les animaux de compagnie

Geschreven door Angie, dierenartsassistente
Waarom probiotica gebruiken?

Heel wat dieren kampen met een verstoorde spijsvertering. Dit kan een gevolg zijn van een onvoldoende uitgebalanceerd dieet of individuele gevoeligheid voor bepaalde eiwit- of koolhydraatbronnen.

Sommige dierenvoeders zijn onvoldoende uitgebalanceerd (vb. te rijk aan suikers) en kunnen zorgen voor een verstoring van de natuurlijke darmflora en zo leiden tot spijsverteringsproblemen.

Een slechte spijsvertering uit zich onder de vorm van winderigheid, een slechte stoelgang (te dun/te hard) of braken.

Ook het toedienen van antibiotica kan de spijsvertering verstoren en bijvoorbeeld leiden tot diarree.

Met een antibioticakuur worden slechte bacteriën afgedood, maar ook de gunstige darmbacteriën kunnen hierdoor verstoord worden.

Bij deze dieren zien we ook vaak dat er een gewichtsafname optreedt en de afweer verminderd is. Dergelijke dieren zijn dan ook vatbaarder voor diverse infecties.

Voor dieren die kampen met spijsverteringsproblemen, een verminderde immuniteit of die een langdurige kuur antibiotica toegediend kregen, kan het interessant zijn een pre- en probioticakuur toe te passen.

Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?

Probiotica

Wanneer het natuurlijke evenwicht in het lichaam verstoord is en het aantal aanwezige goede bacteriën te laag ligt, zal uw dier vatbaarder zijn om ziek te worden.

Probiotica is een voedingsmiddel bestaande uit micro-organismen (gunstige bacteriën) dat een positief effect heeft op het lichaam en de darmflora.

De gunstige bacteriën in probiotica zijn identiek aan deze die in het lichaam van nature aanwezig zijn.

De toediening van probiotica zorgt daarom voor het herstel van het natuurlijke evenwicht in de darm en zorgt voor een goede spijsvertering, stoelgang en verbeterde immuniteit.

Prebiotica

Onder prebiotica verstaat men een onverteerbaar ingrediënt (vb. koolhydraten of voedingsvezels) dat de groei van gunstige bacteriën bevordert.

Het toedienen van pre- en probiotica heeft heel wat positieve effecten op dieren met een slechte stoelgang, dieren die kampen met winderigheid, dieren met een verzwakte afweer en dieren die een antibioticakuur nemen.

In onze webshop vind je diverse pre- en probiotica supplementen, zoals Purina Fortiflora Hond, Purina Fortiflora Kat, Enteromicro of Promodulate.

Sinds kort bevat ons assortiment ook de Procanicare van Ecuphar. Dit probioticum werd specifiek voor honden ontworpen en bevat in tegenstelling tot vele andere probiotica gezonde bacteriën eigen aan de hond. Dit product kreeg dan ook ons label ‘Keuze van de dierenarts’.