Verlatingsangst bij honden

Geschreven door Emmanuelle, dierenartsassistente en gedragstherapeute
Verlatingsangst

Verlatingsangst is een emotionele reactie die kan optreden bij huisdieren wanneer ze alleen gelaten worden. Dit gaat gepaard met een gevoel van onrust en angst, waardoor dit een nadelige invloed kan hebben op het algemeen welzijn van je hond. Het is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden en het kan voor veel stress zorgen zowel voor de hond als voor het baasje.

Symptomen

Verlatingsangst kan op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan in sommige gevallen nuttig zijn om een camera te installeren om het gedrag van je hond te observeren terwijl je weg bent.

  • Stress-signalen (pootje heffen, lip likken, kwijlen, trillen, bevriezen etc.)
  • Veel blaffen of janken
  • Spullen vernielen
  • Veel hijgen en kwijlen
  • Rusteloos zijn
  • Niet willen eten en drinken
  • Urineren of ontlasten in huis
  • Hyperactiviteit bij thuiskomst

Oorzaken

Er zijn veel verschillende omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat een hond verlatingsangst ontwikkelt. Verlatingsangst kan bijvoorbeeld ontstaan nadat je voor een lange tijd thuis ben geweest en je huisdier gewoon raakt aan je constante aanwezigheid, zoals tijdens een vakantie of een periode van thuis werken. 

Je hond kan ook plots last krijgen van verlatingsangst nadat je verhuisd bent. Dit komt doordat je hond zich (nog) niet veilig voelt in de nieuwe omgeving, en nu jouw nodig heeft om zich veilig en comfortabel te voelen. 

Ook traumatische ervaringen of een angst voor bepaalde prikkels kunnen ervoor zorgen dat jouw hond zich onveilig voelt wanneer hij/zij alleen thuis is. De ene hond is gevoeliger voor het ontwikkelen van verlatingsangst dan de andere, dit heeft o.a. te maken met het karakter van de hond.

Puppy’s die net uit het nest komen en in hun nieuwe thuis terecht komen, kunnen soms (in het begin) moeite hebben om alleen te zijn. Het verlaten van het warm nest en de verandering van omgeving zijn namelijk erg ingrijpend voor je pup. Het is daarom van belang om je pup geleidelijk te leren om alleen te zijn, om te vermijden dat hij later verlatingsangst zou ontwikkelen.

Tips om verlatingsangst aan te pakken

Bouw de tijd alleen geleidelijk op

Laat je hond nooit plots lang alleen indien hij dit niet gewend is. Dit kan erg traumatisch zijn voor je hond en kan probleemgedrag juist in de hand werken. Probeer de tijd alleen altijd geleidelijk op te bouwen. Volg hierbij het ritme van je hond en ga stap voor stap. Kom altijd terug bij je hond voor hij/zij onrustig wordt! Indien dit wel gebeurt ben je te snel gegaan en moet je een stap terug zetten. Moet je onverwacht voor een langere tijd weg? Een hondenoppas kan een ideale oplossing zijn om je hond gezelschap te houden als jij er even niet kunt zijn.

Zorg voor bezighouding

Stimuleer zelfstandig gedrag bij je hond. Zorg voor voedselverrijking in de vorm van voederpuzzels, een Kong of ander kauwspeeltje. Bied dit regelmatig aan, in het begin op momenten dat je zelf thuis bent, en later ook op momenten dat je weg van huis bent. Dit zorgt ervoor dat je hond afleiding heeft en niet continu bezig is met jou (en jouw eventuele vertrek). Het is daarnaast een uitstekende manier om verveling te voorkomen en je hond mentaal scherp te houden. Zoek uit wat jouw hond leuk vindt en vergeet niet om deze items af en toe te roteren, zodat je zijn interesse blijft wekken.

Zorg voor een veilige haven

Bij een hond wordt vaak gebruik gemaakt van een bench als schuilplaats. Dit wordt de ‘veilige haven’ genoemd. Zowel bij puppy’s als volwassen honden kan een veilige haven nuttig zijn. Je leert de hond hierbij dat de bench een veilige rustplaats is. Hierdoor zal je hond beter kunnen omgaan met situaties die hij spannend vindt. Het is belangrijk dat de hond niet gestoord wordt wanneer hij in de bench ligt, want dit is een teken dat je hond nood heeft aan rust. Zeg dit ook tegen mensen die op bezoek komen. 
Je kunt met een Adaptil spray de bench besprayen of een Adaptil verdamper in de buurt van de bench in het stopcontact steken. Dit zal de hond geruststellen en hem een veilig gevoel geven.

Straf de hond niet

Het is belangrijk om te begrijpen dat verlatingsangst een emotie is, geen bewuste keuze van je huisdier. Het bestraffen van dit gedrag heeft geen zin, dit kan de angst en stress van je huisdier nog erger maken. In plaats daarvan is het beter om begrip en geduld te tonen, en positieve methoden te gebruiken om het gedrag te verminderen.

Supplementen en voeding

Er bestaan verschillende supplementen die een rustgevend effect kunnen hebben bij angstige of stressgevoelige dieren. Een kalmerend supplement kan daarnaast erg nuttig zijn ter ondersteuning bij de behandeling van verlatingsangst of andere gedragsproblemen. Eén van deze supplementen is Zylkène. Dit supplement werkt stress verlagend en helpt dieren om te wennen aan nieuwe situaties. Zylkène bestaat ook in de vorm van een chew waardoor hij erg makkelijk is om toe te dienen.
Een ander supplement waar wij in onze dierenartsenpraktijk veel positieve resultaten mee bereiken is Telizen. Telizen is een natuurlijk supplement op basis van groene thee-extract. Deze zorgt net zoals Zylkène voor meer ontspanning zonder nadelige bijwerkingen zoals slaperigheid.

Wist je dat je behalve met supplementen, ook met voeding stress en angst kan doen afnemen? Royal Canin Calm is een aangepast voeder voor kleine honden dat angst of stress vermindert. Deze voeding bevat namelijk L-tryptofaan en alfa-casozepine, die een bewezen positief effect hebben op de gemoedstoestand van huisdieren. Ook Hill’s Vetessentials Multi-Benefit + Calm is een smakelijke onderhoudsvoeding die helpt om stress bij honden aan te pakken.

Gedragstherapeut

In veel gevallen kan het raadzaam zijn contact op de te nemen met een gedragstherapeut wanneer jouw hond niet goed alleen kan zijn. Een gedragstherapeut onderzoekt samen met jou wat de onderliggende oorzaak is van het probleem en stelt op basis hiervan een haalbaar behandelplan op.