10 Tips om je huisdier slank en fit te houden

Geschreven door Yves, dierenarts

Steeds meer huisdieren kampen met overgewicht. Bijna 50% van de Belgische honden en katten weegt teveel.

Obesitas brengt heel wat ongemakken en risico’s met zich mee. Help daarom je huisdier op gewicht te houden dankzij de 10 tips van onze dierenarts:

1. Kies voor een voeding aangepast aan de behoeftes van jouw huisdier. Heeft je huisdier al wat overgewicht? Dan opteer je best voor een vermageringsdieet. Deze voeding bevat een hoog vezelgehalte, waardoor je huisdier een verzadigd gevoel blijft behouden. De toevoeging van L-carnitine in kwalitatieve vermageringsdiëten zorgt bovendien voor een optimale vetverbranding.

2. Weeg de correcte hoeveelheid voeding dagelijks af. Gebruik hiervoor bij voorkeur een elektronische keukenweegschaal. 5 gram teveel kan namelijk al het verschil maken tussen vermageren of niet bij kleine huisdieren.

3. Heb je niet veel tijd? Maak dan in het weekend de individuele porties klaar voor heel de week en verdeel dit in aparte potjes. Zo ben je zeker dat je altijd correct voedert.

4. Voeder je huisdier bij voorkeur in meerdere kleine maaltijden per dag. Zo zal de hond of kat niet alles in een keer opeten en heeft hij gedurende de hele dag een verzadigd gevoel.

5. Stel 1 iemand in het gezin aan om de hond of kat te voederen. Zo ben je zeker dat hij niet teveel krijgt.

6. Gebruik een anti schrokkom om je huisdier te voederen. Dit verplicht je hond of kat om trager te eten. Dit is niet enkel goed voor de spijsvertering, maar zorgt ook voor een beter verzadigingsgevoel.

6. Beperk het aantal tussendoortjes en zorg voor een gezond en caloriearm alternatief.

7. Zorg voor voldoende beweging dankzij een dagelijkse wandeling of speelmoment. Hou er evenwel rekening mee dat de conditie van dieren met overgewicht vaak niet optimaal is. Bouw daarom de bewegingsmomenten geleidelijk op.

8. Gebruik hulpmiddelen om je huisdier te stimuleren om te bewegen. Kies bijvoorbeeld voor voederspeeltjes of interactieve speeltjes.

10. Weeg je huisdier maandelijks. Noteer telkens het gewicht. Streef naar een gewichtsverlies van 1 tot 2% per week. Stuur bij indien nodig en bovenal hou vol!