De voordelen van natte voeding voor je hond of kat

Geschreven door Angie, dierenartsassistente
De voordelen van natte voeding voor je hond of kat

De voordelen van natte voeding voor je hond of kat

Veel baasjes stellen zich de vraag: geef ik uitsluitend droogvoer of kies ik ook voor natvoer?

Wij zijn alvast overtuigd dat natvoer in vele gevallen een meerwaarde kan bieden.

Waarom kiezen voor natte voeding?

  1. Kieskeurige eters en kennismaking met verschillende structuren

 

Het merendeel van de honden en katten houdt van natte voeding. Natvoer wordt doorgaans als zeer smakelijk ervaren en bevordert zo de eetlust, hetgeen zeker aangewezen is bij een kieskeurige eter.

Bovendien kan je natvoer lichtjes opwarmen. Zo komen de aroma’s extra vrij en kan je zelfs de meest kieskeurige hond of kat gemakkelijker overtuigen.

Daarbovenop bestaat natvoer in verschillende texturen, gaande van paté tot mousse, brokjes in saus of stoofpotjes. De variatie in mondgevoel, aroma en smaak stimuleert de zintuigen van jouw viervoeter.  

  1. Variatie

 

Dankzij natte voeding kan je variatie brengen in het dieet van je huisdier. Zeker bij dieren die omwille van gezondheidsredenen een vast dieet dienen te krijgen, is natte voeding een aangename afwisseling.

Het afwisselen van droge voeding met wat natvoer stimuleert de eetlust en zorgt voor een optimale smaakbeleving bij jouw viervoeter.

  1. Extra hydratatie

 

Een goede hydratatie is altijd belangrijk en zelfs extra belangrijk bij sommige aandoeningen, zoals nierproblemen of urinewegproblemen.

Wist je dat natte voeding tot 10x meer vocht bevat dan droogvoer?

Dit is vooral bij de kat zeer belangrijk. Katten zijn namelijk van nature geen grote drinkers. Wanneer je kat onvoldoende drinkt, kan dit zorgen voor sterk geconcentreerde urine. Dit kan de kans op blaasproblemen, zoals de vorming van urinekristallen, verhogen.

  1. Tandproblemen

 

Sommige dieren kunnen op oudere leeftijd kampen met gebitsproblemen. Hierbij is het kauwen van droge brokjes vaak bemoeilijkt.

Natte voeding wordt bij dieren met gebitsproblemen gemakkelijker opgenomen en bevat alle voedingsstoffen die jouw viervoeter nodig heeft.

Welke natte voeding kiezen?

De keuze van het soort natte voeding hangt in sterke mate af van de voorkeur van jouw viervoeter. De ene houdt van brokjes in saus, terwijl de andere eerder de voorkeur geeft aan een paté of mousse.

Bied je huisdier de verschillende texturen aan en kijk waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat.

Wanneer je huisdier omwille van een aandoening op een bepaalde medische voeding of dieetvoer staat, is het evenwel belangrijk om voor de natte voeding ook te kiezen voor een variant die geschikt is voor de aandoening van jouw viervoeter.

Ten slotte is het belangrijk bij de keuze van natte voeding na te gaan of de voeding compleet of aanvullend is.

Onder compleet verstaan wij een voeding die alle nodige voedingstoffen, vitamines en mineralen bevat en zo kan ingezet worden als volwaardige maaltijd.

Een aanvullende voeding daarentegen is, zoals de naam het zegt, aanvullend en niet volwaardig. Deze voeding is niet verrijkt met vitamines en mineralen en kan daarom enkel in combinatie met een complete voeding worden toegediend.

Ontvang je graag meer advies over welke natte voeding het meest geschikt zou zijn voor jouw hond of kat? Contacteer ons team van dierenartsen en assistentes. Zij helpen jou graag bij jouw keuze!

Want,

Droogvoer = voedingsstoffen en smaak

Natvoer = voedingsstoffen, smaak en net dat beetje ‘extra liefde’