Hoe het gebit van je huisdier proper houden?

Geschreven door Angie, dierenartsassistente

Heel wat dieren kampen op latere leeftijd met gebitsproblemen, hetgeen voor heel wat ongemak kan zorgen.

Wanneer je huisdier eet zetten voedselresten zich af ter hoogte van de tanden. Dit zorgt op termijn voor de vorming van tandplak en tandsteen. Als gevolg hiervan kunnen tandvleesontstekingen optreden die zich verder kunnen zetten in het lichaam. Bovendien loopt je huisdier het risico om tanden te verliezen.

Preventie is dan ook de boodschap om tandproblemen te vermijden.

Als baasje kan je gemakkelijk aan de slag om het gebit van je huisdier proper te houden.

Hoe het gebit van je hond of kat reinigen?

  1. Poetsen

Tanden poetsen is de meest efficiënte methode om het gebit van je huisdier proper te houden. Maak hiervoor gebruik van een huisdierentandpasta en tandenborstel.

Hoe tanden poetsen?

Bouw het proces geleidelijk aan op.

Laat je huisdier eerst proeven van de tandpasta om aan de smaak te wennen. Doe vervolgens wat tandpasta op je vinger en wrijf langzaam langs de tanden.

Aanvaardt je huisdier dit goed? Dan kan je aan de slag met de tandenborstel. Hierbij heb je de keuze tussen een vingertandenborstel, een tandenborstel voor katten of kleine honden of een grote tandenborstel. De keuze hangt af van de grootte van je huisdier en je persoonlijke voorkeur.

Poets zowel de binnen- als buitenzijde van de tanden en schenk extra aandacht aan de verste kiezen. Hier bevindt zich het meeste tandplak.

Poets bij voorkeur dagelijks. Lukt dit niet? Dan kan je afwisselen met een alternatief.

  1. Medische kauwstrips

Kauwstrips zijn een zeer goed alternatief op het tandenpoetsen. Honden vinden de strips doorgaans zeer smakelijk en zien het toedienen dan ook als iets positief.

De kauwstrips hebben een dubbele werking. Enerzijds zorgen de strips voor een mechanische reiniging dankzij het schurend effect tijdens het kauwen. Dit helpt om tandplak te verwijderen.

Bovendien zijn aan de kauwstrips bepaalde bestanddelen toegevoegd die helpen om de vorming van tandplak tegen te gaan en aanwezige tandplak te bestrijden.

Medische kauwstrips bestaan in verschillende smaken en op basis van zowel dierlijke eiwitten, maar ook volledig plantaardig.

  1. Voeding

Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid van het gebit. Zo zal natte voeding sneller zorgen voor de vorming van tandplak dan een droge brok.

Bovendien zijn er droge brokken beschikbaar die helpen om het gebit proper te houden en de vorming van tandplak tegen te gaan.

Zo is de vorm en structuur van de Hill’s Vetessentials Dental Health brokken speciaal samengesteld om de tanden te helpen proper houden. De brok werkt als het ware als een tandenborstel die helpt om het gebit te poetsen.

  1. Enzymatische snoepjes en poeders

Niet alle dieren houden ervan om te kauwen en soms is een verandering van voeding niet wenselijk.

In dat geval kunnen de enzymatische snoepjes en poeders een goede oplossing bieden.

Zo zijn de Orozyme Bucco Fresh Dental Croqs heerlijke brokjes ter bevordering van een frisse adem en schoon gebit. De brokjes zijn vervaardigd op basis van algen en kunnen gemakkelijk als tussendoortje gegeven worden.

Ook de enzymatische poeders, zoals de Orozyme Bucco Fresh helpen tandplak op een natuurlijke wijze voorkomen.

  1. Cleansing Wipes

Maxi Guard Oral Cleaning Wipes zijn poetsdoekjes waarmee je het gebit van je huisdier proper kan houden. De doekjes hebben een unieke structuur en samenstelling die zorgen voor een frisse adem en de vorming van tandplak tegengaan.

De Wipes zijn bovendien hypoallergeen en kunnen hierdoor ook ingezet worden voor allergiepatiënten.

Het gebruik van Wipes is bovendien zeer geschikt voor dieren waarvan de tanden moeilijk gepoetst kunnen worden.

  1. Cleansing Gels en mondwater

Een laatste type gebitsverzorgingsproducten zijn de cleansing gels en mondwaters.

De gels dienen rechtstreeks op de tanden en het tandvlees te worden aangebracht en helpen aanwezige tandplak verminderen en tandvleesontstekingen te behandelen.

Het mondwater dient daarentegen aan het drinkwater van je huisdier te worden toegevoegd. Telkens als je hond of kat gaat drinken, neemt hij het product op hetgeen de vorming van tandplak helpt tegengaan en zorgt voor een frisse adem.

Zoals je ziet zijn er heel wat producten beschikbaar die helpen om het gebit van je huisdier in goede conditie te houden.

Graag nog wat tips of advies? Contacteer ons team.