Hoe kies je de juiste voeding voor je hond of kat?

Geschreven door Angie, dierenartsassistente

Voeding speelt een belangrijke rol in de algemene gezondheid van je huisdier.
Als baasje wil je je hond of kat de beste optie aanbieden. Er zijn evenwel een ontelbaar aantal voeders beschikbaar waardoor het moeilijk is om de juiste keuze te maken.

Wij overlopen met je graag een aantal belangrijke vragen op basis waarvan je kan bepalen welke voeding geschikt is voor jouw viervoeter.

Onderhoudsvoeding of medisch voer

Eerst en vooral is het belangrijk te bepalen of je voeding koopt voor een gezond dier of voor een dier met bepaalde gezondheidsklachten (jeuk, diarree, nierproblemen…).
Heeft je hond of kat geen gezondheidsproblemen? Dan kan je kiezen voor een onderhoudsvoeding.

Kampt hij daarentegen met een medisch probleem of heeft hij een specifieke klacht? Dan is het aangewezen om te kiezen voor een medische voeding of dieetvoer.

De samenstelling van deze voeders werd specifiek aangepast ter ondersteuning van bepaalde organen of lichaamsdelen.

Zo zijn er dieetvoeders ter ondersteuning van:

 • Blaas en urinewegen
 • Diabetes
 • Gebit
 • Gewicht
 • Gewrichten/artrose
 • Hart
 • Hersenen en dementie
 • Herstel na ziekte of operatie
 • Hormonen
 • Huid- en vachtproblemen, waaronder atopie
 • Lever
 • Maag, darmen en pancreas
 • Nieren
 • Stress
 • Voedselovergevoeligheid

 

De dieetvoeders zorgen voor een optimale ondersteuning van dieren met gezondheidsproblemen en helpen vaak de levensduur en -kwaliteit verbeteren.

 

Leeftijd en rasgrootte

Het is belangrijk de voeding aan te passen aan de leeftijd van je huisdier en de grootte. 

Bij de hond is de brokgrootte afhankelijk van het ras (kleine, middelgrote of grote hond). Ook de samenstelling is in vele gevallen aangepast aan de behoeftes naargelang de rasgrootte.

Zo zal de voeding bij grote rassen vaak extra gesupplementeerd worden ter ondersteuning van de gewrichten. Bij kleine rassen zal er eerder aandacht gegeven worden aan de gebitshygiëne.

Kies ook voor een voeding aangepast aan de leeftijdsfase van je huisdier. Voeding voor jonge dieren is rijker aan eiwitten die nodig zijn voor de spieropbouw en groei. Voeding voor oudere dieren is op zijn beurt lager in calorieën doordat senior huisdieren vaak minder bewegen en energie verbruiken. Ook zullen de vitaminen- en mineralendoseringen anders liggen.

Zo is de voeding bij de oudere kat vaak verlaagt in fosfor om de nieren niet te overbelasten.

Sommige voeders zijn evenwel geschikt voor all stages of life. Deze voeders kunnen in elke levensfase worden toegediend en werden hiervoor specifiek uitgebalanceerd.

Controleer dit zeker bij de keuze van je voer.

Smakelijkheid

Daarnaast is het belangrijk dat je huisdier de voeding smakelijk vindt en gemakkelijk opneemt. Is je hond of kat kieskeurig? Dan moet je soms diverse merken of types voeding proberen om tot een voer te komen dat je huisdier lust.

Opteer hierbij ook voor verschillende texturen. Zo zal de ene hond of kat liever natte voeding eten, terwijl de andere de voorkeur geeft aan brokken of een combinatie van beide.

Ook de korrelgrootte kan belangrijk zijn bij kieskeurige eters.

Mestkwaliteit

De voeding bepaalt in grote mate de kwaliteit van de mest. Is de mest te slap, te hard of kampt je huisdier met diarree? Dan kan het aangewezen zijn om je voeding te veranderen.

Ook een zeer sterk stinkende mest of winderigheid kan een teken zijn dat je dier de voeding minder goed verwerkt.

Een kwalitatieve onderhoudsvoeding kan in veel gevallen het probleem oplossen, maar bij sommige patiënten wordt toch beter geopteerd voor een medisch voer.

Ten slotte zal ook de hoeveelheid mest die je dier maakt bepaald worden door het voer. Bij de premium merken is de opneembaarheid van de voedingsstoffen vaak hoger, waardoor je huisdier doorgaans minder mest maakt.

Enige uitzondering hierbij zijn de vermageringsdiëten, waarbij een hoog vezelgehalte werd toegevoegd om je hond of kat een verzadigd gevoel te geven. 

Huid en vacht

Je zou het niet onmiddellijk denken, maar voeding speelt een zeer belangrijke rol in de huid- en vachtkwaliteit van je huisdier.

Onder meer de aanwezigheid van omega vetzuren is hierin cruciaal.

Heeft je huisdier een doffe pels, kampt hij met schilfers of verliest hij heel het jaar door veel haar? Dan kan een aangepaste voeding hier vaak verandering in brengen.

Ook de kleurintensiteit van de vacht kan wijzigen naargelang de voeding. Een zwarte vacht die bv. bruin verkleurt of een stugge, niet glanzende vacht kunnen vaak opgelost worden dankzij een aangepaste voeding.

Gebit

Het is niet altijd gemakkelijk om het gebit van je huisdier proper te houden. Tanden poetsen is hierbij cruciaal, maar ook het type voeding dat je je huisdier voorschotelt, heeft een impact op het gebit.

Zo ontwikkelt tandplak zich gemakkelijker wanneer je je huisdier natte voeding geeft. Een droge brok heeft een schurend effect en helpt zo het gebit langer proper te houden.

Bovendien zijn er een aantal brokken op de markt, waarvan de structuur en vorm speciaal werden ontwikkeld om tandproblemen te bestrijden.

 

Ontvang je graag persoonlijk advies omtrent de keuze van de juiste voeding voor jouw hond of kat? Contacteer ons team. Wij helpen je hierbij graag.