Hoe kies ik het juiste speeltje voor mijn viervoeter?

Geschreven door Angie, dierenartsassistente
Hoe kies je het juiste speeltje voor je viervoeter?

Speeltjes zijn de ideale manier om verveling tegen te gaan en je hond of kat mentaal te stimuleren.

Maar voor welk type speeltje kies je nu best? Wij overlopen graag de verschillende soorten met je, zodat je weet wat best past bij het temperament en de interesse van jouw huisdier.

Hond

Om het juiste speeltje voor jouw hond te kiezen hou je best rekening met 3 belangrijke factoren.

  1. Karakter

Is jouw hond eerder rustig, is het een echte sloper of heeft hij nood aan uitdaging?

Op basis hiervan kan je kiezen voor een zachte knuffel, een steviger rubberen speeltje of een puzzel of intelligentiespeeltje.

  1. Activiteit

De keuze voor een speeltje wordt ook bepaald door de activiteit van je hond.

Ligt je hond graag languit in de zetel of is hij heel actief?

Rustige honden zullen vooral blij zijn met een zachte knuffel, terwijl de actievere hond vooral nood heeft aan voldoende mentale en fysieke uitdagingen.

Voor deze honden zijn apporteer- of trekspeeltjes vaak ideaal.

  1. Behoefte

Wat is de behoefte voor jouw en je hond?

Wil je vooral dat je hond zich alleen bezig houdt of kies je liever voor speeltjes die je samen kan doen?

Ook kan je dankzij het juiste speeltje vaak ongewenst gedrag bij je viervoeter verminderen. Zo zullen sommige honden ongewenst kauwgedrag vertonen als gevolg van verveling. Door een leuk kauwspeeltje of denkspeeltje aan te bieden kan je je hond afleiden en ongewenst gedrag voorkomen.

Kauwen zorgt bovendien voor het vrijkomen van het gelukhormoon endorfine en is ook ideaal voor pupjes die een tandenwissel doormaken.

Ontdek alvast onze verschillende categorieën speeltjes voor de hond:

  • Ballen, touwen en kauwspeelgoed: voor de enthousiaste en actieve honden die houden van uitdagingen
  • Intelligentiespeeltjes: ideaal om je hond mentaal te stimuleren en verveling tegen te gaan. Ook goed voor honden die als gevolg van ziekte of een operatie minder mobiel zijn.
  • Interactieve speeltjes: stimuleren de zintuigen van de hond en bevorderen het spelen met het baasje om zo de onderlinge band te versterken
  • Knuffels: ideaal voor de rustige types die graag soezen in de zetel
  • Koelspeeltjes: de perfecte afkoeling voor tijdens de warme zomerdagen
  • Voederspeeltjes: stimuleren de mentale activiteit van de hond, helpen tegen verveling en stimuleren je huisdier tot beweging, waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor dieren met overgewicht

Kat

Katten hebben nood aan mentale stimulans. Spelen is de ideale stress release en helpt om ongewenst gedrag en verveling tegen te gaan.

Bij de keuze van het juiste speeltje stel je je best een aantal vragen:

  1. Karakter

Is jouw kat snel afgeleid of moeilijk te stimuleren? Dan kunnen speeltjes met kattenkruid vaak de interesse opwekken. Zo zijn sommige speeltjes met kattenkruid gevuld. Dit natuurlijke kruid wekt de interesse op bij de kat en stimuleert het spelen en de activiteit. 

Bevat jouw speeltje geen kattenkruid? Dan bestaan er ook kattenkruidsprays waarmee je jouw speeltje extra interessant kan maken.

Na een tijdje vervaagt de geur van het kattenkruid. Dit is het moment om de speeltjes op te vullen met nieuw kattenkruid of te besprayen.

  1. Activiteit

Is jouw kat actief of eerder een rustig type? Binnenhuiskatten zijn doorgaans minder actief dan katten die ook buitenshuis leven.

Als baasje kan het aangewezen zijn de activiteit van je binnenhuiskat te stimuleren. Dit vermindert verveling en zorgt voor fysieke activiteit, hetgeen cruciaal is om het gewicht van je binnenhuiskat op punt te houden.

Voederspeeltjes zijn hiervoor ideaal. De speeltjes stimuleren beweging en activiteit en helpen zo verveling tegen te gaan.

Ook interactieve speeltjes helpen om activiteit bij de kat te bevorderen, zoals bijvoorbeeld de speeltjes van Frolicat.

  1. Behoefte

Vaak ontwikkelen binnenhuispoezen stress door het ontbreken van natuurlijke uitdagingen. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag zoals plassen, krabben of de behoefte naast de kattenbak doen.

In sommige gevallen ontstaat ook een gebrek aan activiteit of interesse in de omgeving.

Het is belangrijk om verveling bij de kat tegen te gaan en spelen is een onderdeel om stress aan te pakken.

Weet je niet waar je kat voorkeur voor heeft? Kies dan voor een assortiment van verschillende speeltjes: een knuffel met kattenkruid, een interactief speeltje waar hij zelf mee kan spelen, een voederspeeltje of een leuk hengeltje waar jullie samen mee aan de slag kunnen.

Haal ook niet alle speeltjes op hetzelfde moment tevoorschijn. Katten verliezen snel hun interesse. Kies dus voor bijvoorbeeld 1 speeltje per week en verander wekelijks.

Zo heeft je kat telkens een nieuwe uitdaging!

Je kan bijvoorbeeld ook de speeltjes in een bewaarton opbergen waarin je wat kattenkruid doet. Zo blijft de geur maximaal behouden.

Benieuwd naar ons leuke assortiment speeltjes? Ontdek het gamma voor de hond en gamma voor de kat.