Het belang van anti-ageing supplementen bij huisdieren

Geschreven door Emmanuelle, dierenartsassistente en gedragstherapeute
anti ageing supplementen voor huisdieren

Als huisdierbaasje wil je natuurlijk dat je huisdier zo lang mogelijk een gezond en kwaliteitsvol leven kan leiden. Naarmate huisdieren ouder worden kunnen ze last krijgen van typische ouderdomsproblemen zoals verminderde hersenfunctie en gewrichtsproblemen. Hierbij geldt net zoals bij mensen, voorkomen is beter dan genezen! Bepaalde typische ouderdomskwaaltjes zullen we niet volledig kunnen voorkomen, maar we kunnen ze wel met behulp van anti-ageing supplementen zoveel mogelijk vertragen. Deze supplementen kunnen jouw huisdier op verschillende manieren ondersteunen.

1.    Ondersteuning van de hersengezondheid

Anti-ageing supplementen bevatten vaak ingrediënten zoals antioxidanten, vitamines en mineralen die de hersengezondheid van huisdieren bevorderen en de zenuwcellen tegen schade door vrije radicalen beschermen.

Ingrediënten zoals omega-vetzuren, ginko biloba, ginseng en fosfatidylserine zijn frequent aanwezig in deze supplementen, zij kunnen namelijk helpen bij het behoud van een scherp geheugen en cognitieve functies, zelfs op oudere leeftijd.

2.    Verbetering van gewrichtsflexibiliteit

Een veelvoorkomend probleem bij oudere huisdieren is gewrichtspijn en stijfheid als gevolg van slijtage van kraakbeen. Anti-ageing supplementen bevatten vaak chondroïtine en glucosamine. Dit zijn bouwstenen van het kraakbeen, die helpen bij het behoud van gezonde gewrichten. Deze ingrediënten stimuleren de aanmaak van kraakbeen en verminderen ontstekingen, wat essentieel is voor een soepele beweging en het voorkomen van pijn.
Omega-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn vaak aanwezig in een anti-ageing supplement omdat zij ontstekingsreacties in het lichaam tegengaan en zo een gunstig effect kunnen hebben bij huisdieren met artritis.

3.    Algemene ondersteuning van het verouderingsproces

Anti-ageing supplementen bevatten vaak antioxidanten. Deze stoffen beschermen de cellen tegen schadelijke vrije radicalen, waardoor ze het verouderingsproces tegen gaan.
Daarnaast zullen deze supplementen het immuunsysteem versterken en de algemene gezondheid van je huisdier ondersteunen. Een sterk immuunsysteem is cruciaal om ziekten af te weren en het lichaam te helpen bij het herstellen van dagelijkse slijtage.

4.    Gezonde huid en vacht

De kwaliteit van de huid en vacht gaat vaak achteruit bij oudere dieren. Daarom zijn omega-3 en omega-6 vetzuren extra belangrijk voor een gezonde huid en vacht bij senior huisdieren. Ze verminderen ontstekingen, hydrateren de huid en verminderen jeuk.

Voor welk supplement kies ik best?

Voorbeelden van goede anti-ageing supplementen zijn Miloa Anti Ageing, Nutricare Vet Canine Senior Support voor de hond, Nutricare Vet Feline Senior Support voor de kat en Agepi ω3.
Door anti-ageing supplementen toe te voegen aan het dieet van je huisdier, draag je bij aan een betere levenskwaliteit, verbeterde mobiliteit en een gezondere oude dag. Zo kun je samen met je huisdier blijven genieten van een actief en gelukkig leven, ongeacht de leeftijd.